Káva je pojmenována podle řeky, která protéká západní vysočinou Papui Nové Guinei. Papua je docela nováčkem co se týče výběrové kávy. Donedávna zde totiž neexistovala káva z jednoho regionu, jelikož zde nefungovala traceabilita (dosledovatelnost). Na ostrově se pěstuje káva už od konce 19. století, jako komerční záležitost se stala až ve 30. letech 20. století. Z 95 % kávu produkují malí farmáři. Co se týče poměru arabiky a robusty je poměr 9/1. Káva je většinou charakteristická pro svou sladkost a komplexnost. Papua Nová Guinea leží v Oceánii. Je to země, kterou ještě nezasáhla turistika v tom pravém slova smyslu. Na ulici tedy potkáte více místních obyvatel než turistů, stále si zde svoji kulturu udržují i přes nezadržitelný vliv západního světa. Pro zemi jsou velmi charakteristické domorodé kmeny a jejich tradiční pestrobarevné malování na obličej či celé tělo. Tímto malováním se kmeny mezi sebou rozlišují, každý takový kmen má podobné nebo i zcela odlišné praktiky a zvyky.
Tato káva je ideální pro ty, jež mají rádi silnější
kávu s hořkými tóny bez nebo s minimální aciditou.