Robusta x Arabika

15.02.2023

Co je Robusta a co Arabika? Jaký je v nich rozdíl?

Co je Robusta a co Arabika?
Co je Robusta a co Arabika?

Pokud běžně nakupujete kávu v supermarketu, kupujete si právě Robustu, která patří mezi levnější a mnohem méně kvalitní kávy. Robusta roste v nižších nadmořských výškách a to v 200-600 m. n. m. Tento kávovník potřebuje teplejší a stabilnější klima s teplotou 24-29°C a je méně náročný pro pěstování než Arabika. Svou první sklizeň mívá již po 2-3 letech, netrpí tolik na různé choroby a je odolnější. Výška rostliny se pohybuje mezi 7-13 metry.

Kofeinu obsahuje více než Arabika, někdy i dvakrát tolik. Chuť i vůně robusty je nezaměnitelná a mnohdy ji ve svém šálku pozná i laik. Často je výrazně hořká, má velmi silné zemité tělo, v puse a na jazyku zanechává zvláštní ,,ocásek".

Arabiku řadíme mezi ty lepší a kvalitnější kávy, proto také tvoří zhruba 70% světové produkce. Daří se jí ve vyšších nadmořských výškách mezi 800-2500 metry nad mořem. Kávovník je náročnější na pěstování, první úrodu může mít až po 5 letech. Rostlina je méně odolná proti chorobám a škůdcům, ale za to jí nevadí změna počasí, ideální teplota pro pěstování je 15-24°C. Výška rostliny se pohybuje mezi 3-5 metry.

Arabika má na rozdíl od Robusty rozličnou paletu chutí od jemně květinových, citrusových tónů přes sladkost zralého ovoce až k plným oříškovým, karamelovým či čokoládovým tónům a je výrazně jemnější. Při správném pražení a přípravě je její sladkokyselá chuť dokonale vybalancovaná.

Velký rozdíl mezi Arabikou a Robustou můžete poznat podle zrnek. Arabika je plochá a protáhlá, středovou rýhu má zakřivenou. Naproti tomu zrnko Robusty je vypouklejší a zaoblenější s rovnou rýhou.

Zdroj: Luigi Odello, Fabio Petroni, Giovanni Ruggieri - Milovník kávy / Petra Davies Veselá - O kávě